هنرخط مقوله ای متعالی و دریچه ای رو به منبع نور الهی



هنرخطاطان اصفهان بر تارک گنبدهای فیروزه ای اصفهان و در مساجد بزرگ و باشکوه این شهر از گذشته تا به امروز می درخشد و توانسته جلوه گر هنراسلامی ایران زمین باشد، و خط از پیدایش تاکنون تحولات گوناگونی را پشت سرگذاشته تا اکنون در کنار زنده رود و بر روی سپیدی کاغذ آرام گیرد، محسن سلیمانی مدیرخانه خط ، هنرمند ثلث نگاری است که نوشته هایش بر روی درهای حرم اباعبداللله الحسین (ع) می درخشد و هنر ایرانی را در آن سوی مرزها زنده نگاه داشته است.
محسن سليماني، مدیرخانه خط حوزه هنری استان اصفهان در خصوص جشنواره تولیدات و تاثیر آن در پیشرفت هنر خط و خوشنویسی گفت: جشنواره های هنری بطورکل و جشنواره تولیدات بصورت خاص ، نقش بسیار موثری در جهت شکل گیری آثار هنری و پویایی جریان های خوشنویسی داشته اند. به نظرم در یک نگاه کلان و بلند مدت وضعیت جشنواره های کشور نیاز به مطالعات دقیق تری دارد. به عنوان مثال بررسی خروجی جشنواره ها از نظر چشم انداز و اهداف کوتاه مدت و بلند مدت می تواند ما را به ارتقای کمی و کیفی تولیدات و اهداف نزدیک تر کند و ازجهاتی از آفات موجود در برگزاری جشنواره ها و روح حاکم برفضای جشنواره ها مصون بدارد. به نظرمن نه تنها نیاز است بلکه ضرورت دارد علاوه برجشنواره تولیدات، امکان سنجی های دیگری نیز در جهت تولید آثار مورد ارزیابی و بررسی قرار گیرد.
سلیمانی با توجه به هنر خط و خوشنویسی افزود: هنرخط مقوله ای متعالی و دریچه ای است که به منبع نور الهی متصل است . یعنی یکطرف آن منشأ نور و حکمت الهی و طرف دیگر هنرمند خوشنویس است که در مواجهه با منشأ نور و حکمت متعالی ، به تولید آثار بصری می پردازد. بنابراین بین هنرخوشنویسی و حکمت و معرفت بشری رابطه ای قوی برقرار است. به عبارت دیگر مقدس ترین مفاهیم بشری و الهی دستمایه کارخوشنویسان است و به همین جهت خوشنویسی یک هنر قدسی نام گرفته است از ویژگی هایی دیگر هنر خطاطی و خوشنویسی ثبت مفاهیم و دستاوردهای بشری در طول تاریخ است و به عبارت دیگر ثبت تمدن ملل مختلف مدیون خط و خوشنویسی است. یعنی هنرخط علاوه بر ضریب نفوذ و تأثیرگذاری، دارای ضریب ماندگاری نیز هست.
مدیرخانه خط حوزه هنری استان اصفهان با اشاره به اینکه اکثر آثاری که از هنرمندان خوشنویس اصفهان به جشنواره تولیدات فرستاده شده برای ورود به بخش نهایی پذیرفته شده اند خاطر نشان کرد: مبنای دریافت آثار مطابق با متن فراخوان جشنواره صورت پذیرفته است و هنرمندان مرتبط با حوزه هنری که سالها در تکاپوی تولید آثارهستند نقش عمده تری در شکل گیری آثار جشنواره داشته اند، اگرچه که راه برای دوستان دیگر خوشنویس همواره بازبوده است تا در ارتباط با حوزه هنری و خانه خط همکاری نمایند و بسیار خرسندیم که امروز خانه خط اصفهان با اکثر حوشنویسان استان توفیق همکاری و همدلی دارد و درصدد ایجاد و گسترش محیطی آگنده از صمیمیت و همدلی در جهت پژوهش خط و تولید آثار فاخر و حمایت از خوشنویسان استان و بلکه کشورمی باشد. به همین منظور برنامه هایی در سطح کوتاه مدت و بلندمدت مورد نظربوده است و تلاش هایی در این مسیر در سالهای قبل صورت گرفته و میدانها و افق های بلندی نیز پیش روست از جمله برنامه ریزی در جهت شناخت ، احیاء و گسترش مکتب خوشنویسی اصفهان و ایجاد سلسله نشست های پژوهشی در این خصوص و برنامه های دیگری را می توان ذکر کرد که نیاز به فرصت مناسب تری جهت تبیین دارد.



قسمت نظرات غیر فعال میباشد

یادداشت روز


وجود دبیرخانه دائمی جشنواره تولیدات مراکز استانی ضروری است

برای برپایی کیفی‎تر جشنواره صرفا تعداد شمارگان آن، ارتقای کیفی به جشنواره نمی‎دهد، بلکه در جهت پیشرفت دوره به دوره آن، باید دبیرخانه‎ای مرکزی به‎صورت دائمی تشکیل و در فاصله برپایی دوره‎های مختلف جشنواره به‎طور فعال‎تری عمل کنند. تشکیل دبیرخانه دائمی و برگزاری کارگاه‎های توجیهی ویژه هنرمندان موجب برقراری ارتباط مستحکم بین هنرمندان با جشنواره و تبیین اهداف برای آنان می‎شود تا با توجیه درست بتوانند آثاری متناسب با اهداف جشنواره تولید و از ارسال آثار آرشیوی پرهیز کنند.

بسیاری از از آثار راه‎یافته به چنین جشنواره‎هایی معمولا آرشیوی بوده و بعضی از آن‎ها به جشنواره‎های مختلف راه یافته‎اند، درحالی که می‎توان با ایجاد دبیرخانه دائمی و فعال به سیاست‎گذاری و توجیه هنرمندان پرداخته و تولیدات فاخری متناسب با موضوع و اهداف برگزارکنندگان جشنواره اقدام کرد. هدف از برپایی این جشنواره‎ها کمک به ارتقای سطح خلاقیت و اندیشه هنرمندان جوان است تا بتوانند با خلق آثار محکم و متناسب با موضوع جشنواره، هنرآفرینی کنند. تداوم جشنواره باعث ایجاد انگیزه بیشتر در جامعه جوان هنرمندان خواهد شد و آنان را وادار می‎کند که به موضوعات مطرح شده در جشنواره عمیق‎تر فکر کنند و از نگاه هنری اثر خلق کنند.

تناسب آثار با ماموریت‎های محوری حوزه هنری از جمله دفاع مقدس، انقلاب اسلامی، خانواده و بیداری اسلامی از مهمترین ملاک‎ها در این زمینه است. این آثار متناسب با این سیاست‎ها و از بعد مسائل فنی، هنری و زیبایی‎شناسی ارزیابی و داوری می‎شوند. قزوین از دیرباز در زمینه هنرهای تجسمی از جایگاه ممتازی برخوردار بوده است و به‎واسطه همین ویژگی برجسته، شایستگی و استحقاق این را دارد که دبیرخانه بخش تجسمی تولیدات مراکز استان‎ها را از صفر تا صد بر عهده داشته باشد.

کشف استعدادهای جوان و هدایت آن‎ها مهمترین رسالت جشنواره‎های هنری است. اگر برپایی این جشنواره‎ها صرفا برای برگزاری باشد، بیشتر به‎منزله یک کار نمایشی است، اما اگر به‎صورت کیفی‎تر و دائمی‎تر باشد، می‎توان استعدادهای زیادی را در تمام حوزه‎های مختلف شناسایی و به رشد کمی و کیفی آنها کمک کرد.

 

تولیدات مراکز استان


مصاحبه و گفتگو


گالری تصاویر


فراخوان جشنواره